Tervezzünk, terveztessünk!

Először körbejártuk a generál kivitelőzős, 'majd mi meg is tervezzük' megoldást, ami kényelmesnek tűnt, de esély sincs a valós ár összehasonlítására, hisz konkrét terv nélkül mindenhol csak körülbelüli árat adnak meg, ami a végén változhat.

A területet ismerve - és a hivatalos kívánalmaknak is eleget téve - megcsináltattuk a talajmechanikai vizsgálatot. Ez alapján már egyértelmű, hogy milyen a talaj, na és persze az, hogy kútalapra lesz szükség.

Úgy döntöttünk, hogy mindenképpen csináltatunk egy háztervet, független tervezővel, amelyre majd kérünk árajánlatokat. Így össze tudjuk hasonlítani, hogy különböző generál kivitelezők egyformán húznak-e le...

Tervezők között van jelentős árkülönbség, érdemes körülnézni, érdeklődni. Fontos tudni, hogy az árban mi van benne magán a tervezésen kívül (pl.: építési engedélyezés ügyintézése, engedélyezés illetéke, egyéb felmerülő költségek, stb).

A kútalapozás szükségessége miatt külön statikai (kivitelezési) terv is kell az alaphoz. Nem olcsó ez a kútalapozás, az biztos...